"; urchinTracker();
Administrar

Pep Torro -fotos-

Plaques solars per ametllers.

torro | 10 Desembre, 2007 11:50

Plaques solars per ametllers.

Ahir em van dir que a una finca de fora vila a prop del talaiot de s'Illot -carretera Porto Cristo-Son Servera, a ma dreta- ja han arrabassat els ametllers de no se quantes quarterades. Al seu lloc hi plantaran no se quants de mil de metros quadrats de plaques solars.
L'amo dels ametllers ja no haurà de collir les ametlles. L'empressa que instal·la les plaques l'hi pagara un lloguer sense haver de fer res, un contracta per 30 anys. L'hi treuran més les plaques que els ametllers.
A l'altra costat de la carretera, ja fa anys que arrabassaren els ametllers, ara hi romanen l'hivern; barques, llanxes, vaixells velers, etc... Es mes rentable que una guarda de ovelles.

Per aquest mateix boci de terra al costat de la carretera de Son Servera, -Sa Gruta- a l'any 1919, mon para que tenia 9 anys, llaurava amb una mula, quant va escoltar un renou que no havia sentit mai, es girà, i va veure un carro que feia molt de renou i fum, anava sol, sense besties junyides. Era un cotxe de l'epoca. A mon pare, un nen de 9 anys que no havia vist mai un cotxe, l'hi va pareixe una maquina infernal, va deixar l'arada i la mula, i va fugir corrensos, descals que anava, fins a casa.

Si produir aliments al nostro camp ja no és rentable, quin futur mos espera?.
Per que no s'instal·lan les plaques amunt de cada casa, a la taulada?. Clar, fer corrent a casa per consum propi, no es negoci. El negoci es crear energia fotovoltaica per vendre.
Per allà també s'hi farà un gran safareig que hi anirà a para tota l'aigua de les depuradores, la de Sa Coma i la de Cala Petita, i no se si n'hi ha mes. Aigua per regar, per regar les plaques solars?. Queden pocs pagesos per allà, la majoria de cases de pagès s'han convertit amb xalets amb piscina i gespa. Jo mateix a fora vila hi tenc uns veïns alemanys. Que una any que espolsava ametllers amb la fresca de la primera ora del matí, guaità l'alemany per una finestra, i em va dir de tot per que no el deixava dormir amb el renou de la canya pegant a les branques dels ametllers.

La casa dels meus padrins materns -ca'l tio Miquel Boquet- també s'ha venuda ara fa poc. Una casa gran a sa Gruta, amb unes quantes quarterades al voltant. No se qui la comprada. L'han venuda per 80 milions de pts. Bé, a quest fet pot ser positiu, esperem que si. Depèn del que faci el nou propietari. Si arregla la casa, i cuida un poc la terra, pot anar be. Com a veí, ja passaré un dia a veure qui es. Esper que no sigui en Mathias Kühn "Kühn & Partner".

Poc a poc no quedara cap boci de terra per engreixar porcs.
Enguany encara em fet matances, però no se quants anys mes durarà. Els matancers tornen vells, i els joves compram el menjar plastificat a punt de microones.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS