"; urchinTracker();
Administrar

Pep Torro -fotos-

El fotògraf desconegut (VI).

torro | 22 Juny, 2008 23:00

L'amo en Pep Torro -Josep Galmés Servera-

torro | 22 Juny, 2008 22:37

L'amo en Pep Torro -Josep Galmés Servera-

No l'avia vista mai aquesta foto. Igual esta feta per Africa allà per l'any 1930.
No en se casi res dels meus pares. Segons de que no en parlaven.
Mom-pare contava coses al meu germà Joan, 15 anys més gran que jo, a l'hora des dinar, i mu-mara el feia callar per que encara tenia por. Això era a principis dels 60s.

Quant acabar el servei a Africa, tornar a Mallorca, Porto Cristo, poc despres estallà el moviment. No se que hi fer a Porto Cristo. No se si era militar o civil, ni a quin bando estava.
Un dia, jo era un nen de 13 o 14 anys, i en contava que estava amb uns soldats mallorquins que no entenien la llengua castellana del mando, i ell feia de traductor. En contar que feien foc de morter, però no se si cap a la mar, o en direcció a Manacor. Afinant el tir, abaixaren tant el morter que amb un tret s'endugueren la paret que tenien al davant.

Per aquells temps, mo-mara era una adolescent d'uns 14 15 anys.
Mataren afusellats a un tio seu, "Nicolás Gelabert Riera", germà de la meva padrina "Antonina Gelabert Riera". Al padrí meu, pare de mu-mare "Miquel Pasqual" i el tio "Andreu Pasqual".
Al matar aquests tres homes d'una casa, la meva padrina no va poder fer front a les terres que tenia per Sa Gruta, es va veure obligada a vendre bastanta terra.
Per por de que mataren algú més, mum-pare, que era solter, agafar la padrina i els seus fills i els amagar dins la cova de sa clova de sa figuera. Cada nit, el meu pare els duia menjar d'amagat. No se quants de dies estaren amagats sense veure la llum del sol.

Acabat el moviment, el meu pare entrar a fer feina de pagès per la meva padrina. Al temps es casà amb la mare. Tengueren dues filles, i tres fills. Jo som el més petit, el caganius. Ja no més quedam la germana gran, que farà 70 anys, i jo que ja en tenc 48.

Amem si en trec mes coses del meu pare. La tia Antònia i el tio Pep segur que en poden contar, i més gent gran del poble.Noses de'n Joan Torro i na Catalina Pajarita. A la dreta; Gabriela Boqueta, I Pep Torro.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS